Κονδυλώματα

Είναι συχνό; Είναι σοβαρό; Θεραπεύονται άμεσα;

 - Προκαλούνται από τους ιούς HPV (>200 υπότυποι) και είναι μεταδοτικό νόσημα. Όχι μόνο αλλά κυρίως μέσω της γενετήσιας πράξης, ακόμα και μέσω επαφής με μολυσμένα αντικείμενα,π.χ πόμολα,γάντια,εργαλεία..
- Ο HPV μπορεί να βρίσκεται στον οργανισμό, πολύ καιρό πριν διαγνωσθεί. Τις περισσότερες φορές δεν παρουσιάζει συμπτώματα. Δε μπορείτε να καταλάβετε πότε τον "κολλήσατε" και από ποιόν. Όσο πιθανό είναι να σας το μετέδωσε ο σύντροφός σας, άλλο τόσο πιθανό είναι να του τον μεταδώσατε εσείς.
- Μπορεί να "κολλήσετε" διαφορετικούς τύπους του ιού. Άλλος τύπος προκαλεί τα εξωτερικά κονδυλώματα ενώ άλλος τύπος μπορεί να προκαλέσει ακόμα και καρκίνο σε άνδρες και γυναίκες.
- Το προφυλακτικό δε σας προστατεύει πλήρως! Η περιοχή γύρω από το γεννητικά όργανα δεν προφυλάσσεται και για αυτό τα περισσότερα περιστατικά αφορούν ασθενείς με κονδυλώματα ανάμεσα στις τρίχες του εφηβαίου.
- Σύμφωνα με επιστημονικά στοιχεία, πάνω από το 70% των ανδρών και γυναικών προσβάλλονται κατά τη διάρκεια της ζωής τους από κάποιον ιό HPV που προκαλεί κονδυλώματα. Ειδικά για τις γυναίκες, αποδεικνύεται στατιστικά ότι το 70-80% των κοριτσιών, μέχρι την ηλικία των 27 χρόνων, θα έρθει σε επαφή με τον ιό!
- Οι γυναίκες θα πρέπει πάντοτε να εξετάζονται και από το γυναικολόγο τους και να γίνεται το τεστ ΠΑΠ ή/και το hpv dna test !
- Όσοι παρουσιάζουν κονδυλώματα στην περιπρωκτική περιοχή θα πρέπει να εξετάζονται και από γαστρεντερολόγο με ορθοσκόπηση/πρωκτοσκόπηση, εκείνοι με συμπτώματα της ουρήθρας από ουρολόγο και εκείνοι με στοματικές αλλοιώσεις από ΩΡΛ ! 
- Τα κονδυλώματα αποτελούν το σύμπτωμα της λοίμωξης οπότε η καταστροφή τους δεν εξαλείφει πλήρως τον ιό. Αυτός ,δυστυχώς,παραμένει στο σώμα μας για άγνωστο χρονικό διάστημα...
- Το κάπνισμα επιταχύνει την εξάπλωση των HPV και καθυστερεί τη θεραπεία τους!
- Η καταστροφή τους γίνεται με πολλούς τρόπους όπως την κρυοθεραπεία, τη διαθερμία, τα laser και την τοπική εφαρμογή ειδικής ανοσοτροποποιητικής κρέμας... Εμείς στο ιατρείο μας χρησιμοποιούμε σύγχρονο laser CO2 που επιτρέπει άμεση καταστροφή των βλαβών με πολύ μικρό χρόνο αποθεραπείας!
- Ο δερματολόγος είναι ο ειδικός ιατρός που γνωρίζει σε βάθος τη διάγνωση και θεραπεία των κονδυλωμάτων, άλλωστε μόνο αυτός ονομάζεται και επίσημα "αφροδισιολόγος".
- ΠΡΟΣΟΧΗ σε ιατρούς άλλων ειδικοτήτων οι οποίοι πολλές φορές όχι μόνο δε γνωρίζουν το αντικείμενο αλλά θέτουν και σε κίνδυνο τους ασθενείς υποβάλλοντας τους σε άσκοπα χειρουργεία με ολική αναισθησία ενώ άλλες φορές προκαλούν εκτεταμένες ουλές στους ασθενείς τους....